Likestillingen i Norge har alltid blitt tatt på alvor – vi var ikke alltid et rikt land, derfor måtte kvinnene hjelpe til med utviklingen av samfunnet helt fra starten av. Historikere mener at denne genetiske likestillingen strekker sine røtter helt tilbake til Vikingtiden, når de norske kvinnene tok vare på både husene, gårdsbrukene, barna og samfunnet generelt mens herrene seilte bort i månedsvis. Derfor er det så utrolig moro å følge med på dagens idrettsutøvere – ofte er det slik at de norske kvinnelandslagene viser langt bedre prestasjoner enn herrene. Blant annet gjelder dette fotball og håndball. Innen snowboard gjør begge kjønn det like godt, men Silje Norendal er hakket høyere opp på pallen enn sine lagkamerater. Den 23 år gamle jenta har holdt på med snowboard halve livet, og har store ambisjoner for fremtiden. Hun ble født på Kongsberg, og representerer fortsatt Kongsberg Idrettsforening den dagen i dag.

Fire gull er langt ifra nok

Silje Norendal viste tidlig et stortalent innen snowboard – hun forstår snøen på en særegen måte, og fra tid til annen kan man nesten tro at hun ble født med brettet på bena. Den vanvittige kontrollen kan få tilskuerne til å måpe, og det er takket være sin fryktløse holdning at den norske snowboardstjernen har tatt såpass mange medaljer. Det hele begynte i 2013, når Silje var kun 20 år gammel. Dette var hennes første X Games, men begivenheten ble arrangert i Tignes (Frankrike). Likheten mellom Alpene og de norske fjellene like nord for Kongsberg ga Norendal selvsikkerheten hun trengte for å prestere på aller høyeste nivå. Hun vant sin første gullmedalje helt suverent, og satte Norge på verdenskartet nok en gang. Året etter gikk turen til Aspen, der X Games vanligvis viser sine aller beste sider. Verdens største stjerner kommer til Aspen hvert år, men Silje Norendal var faktisk favoritt fra starten av – folk kommer nok til å huske oppvisningen i Tignes veldig lenge. Silje var på nytt urokkelig i Aspen 2014, og tok sitt andre gull på råd i grenen Slopestyle.

Året etter var hun på’n igjen, og de fleste tilskuerne (og utøverne) visste nesten på forhånd at det var Norendal som ville ta gullmedaljen med seg hjem. Enda en fantastisk prestasjon, enda en gullmedalje fra verdens tøffeste Vinter-X Games. Med tre medaljer bak ryggen ble Silje kanskje litt for eplekjekk i bakken, og etter et par fall i 2016 gikk hun glipp av medaljene. På den andre siden gikk det veldig godt for henne privat, og hun kjøpte leilighet i Oslo sammen med kjæresten. Deretter var fokuset dog rett på snowboard igjen, og nå i 2017 har hun allerede rukket å ta en gullmedalje i X Games Hafjell. Denne gullmedaljen var dessuten i en gren hun ikke hadde medalje i fra før – nemlig Big Air.

Eventyret fortsetter

Allerede som 18-åring ble Silje Norendal kåret til Årets kvinnelige snowboardkjører her i Norge, men dette var ikke hennes første utmerkelse. Som 14-åring var hun allerede Årets nykommer her i landet! Vi har dessuten ikke nevnt hennes sølvmedalje under X Games i 2011! Merittene er mange, og med VM-bronse fra Sierra Nevada i 2017 ser det ut til at Silje er i toppform igjen. Dermed kan man forvente enda flere utrolige seire i årene som kommer – Norendal er fortsatt meget ung, men sitter på mer erfaring og kunnskap enn de fleste. Slik hjelper hun også landslaget fremover, da de yngre talentene ser opp til henne. Med rollen som forbilde kommer et ansvar, og Silje Norendal har omfavnet dette ansvaret med glede. Vi gleder oss fælt til OL i Sør-Korea den kommende vinteren, for Silje er ett av våre gullhåp.

Privacy Policy