Når man blir kalt «Norges beste 13-åring på snowboard» av selveste Terje Håkonsen, en av de norske snowboardlegendene, er det vanskelig å ikke kjenne selvsikkerheten sige inn i benmargen. Ståle Sandbech var altså et stortalent fra veldig ung alder, og det er umulig å ikke anerkjenne ham som snowboardproff. Hvorfor ville Terje Håkonsen si noe slikt om en ukjent, liten gutt fra Bærum? Fordi den vesle 13-åringen nettopp hadde vunnet to gullmedaljer fra Norgesmesterskapet – i både Slopestyle og Halfpipe! Gjennom en vanskelig konkurranse mot snowboardkjørere med langt mer erfaring viste Ståle Sandbech seg å være helt unik. Hans fantastiske opptreden gikk rett hjem blant dommerne, og hele hans holdning til snowboard viser at vi kan forvente oss store ting fra Sandbech. Men la oss først fortelle litt mer om denne talentfulle gutten og hva han har oppnådd siden NM-gullene i 2007;

En aktiv bæring

Ståle Sandbech har vært veldig aktiv på de fleste fronter hva angår snowboard. Det er ikke ofte man ser såpass flersidige snowboardkjørere – han føler seg som hjemme både i Halfpipen, i Slopestyle, Quaterpipe og i Big Air. Året etter det doble gullet i NM tok 14 år gamle Sandbech en overraskende fjerdeplass under Junior-VM i Italia, og året etter der igjen (2009) tok 15-åringen gullet i Evolver Tour som var innom Bærum. På hjemmebanen strålte han, og fikk tilbake noe av selvsikkerheten vi så i 2007. Samme år reiste unge Sandbech til både Østerrike , New Zealand, Sveits, Italia og USA for å delta i diverse mesterskap og konkurranser. Her bygde han seg erfaring og presterte på et høyt nivå, til tross for manglende medaljer. På slutten av sesongen vant han dog World Rookie Fest i Italia, der en rekke unge talenter kom for å gi sitt alt. 2010 var et flott år for Ståle Sandbech, for selv om han ikke vant noen medaljer ble han tatt opp til Norges OL-tropp, og fikk vise sine beste triks i Halfpipe-øvelsen i Vancouver (Canada). Her tok han en femteplass, som på alle måter er et meget godt resultat – på tidspunktet var Sandbech tidenes yngste mannlige norske OL-utøver med sine 16 år! Ellers var han også på diverse konkurranser i Canada, Sveits, Østerrike og Norge for å fortsette sin raske utvikling.

OL og X Games

Ståle Sandbech var selvfølgelig også med til Vinter-OL i Sotsji (Russland) i 2014, og etter fire år med hardbarket trening ble han ansett som en av favorittene i Slopestyle. Det var første gang øvelsen var på OL-programmet, og Sandbech viste hele verden hvorfor mer oppmerksomhet bør gis til snowboard som idrett. Hans banebrytende triks og en helt unik forståelse for det hvite teppet av snø ga ham en sølvmedalje i OL det året! 20 år gammel, og en sølvmedalje fra OL på hyllen allerede! Det var her Sandbech fikk sitt virkelig store gjennombrudd – siden dess har han vært å se på samtlige seierspaller verden rundt, spesielt da i X Games. Samme år som OL, reiste nordmannen til Aspen i USA og stakk av med to bronsemedaljer fra X Games, i både Slopestyle og Big Air. Året etter tok han sølvmedaljen i Slopestyle på samme sted, og nå nylig under X Games på Hafjell stakk han av med ytterligere en sølvmedalje.

Vanskelige tider og comeback

Etter et stygt fall i 2015 ble Ståle Sandbech sittende i rullestol over lenger tid. Mange trodde at OL-håpene og spesielt da gullmedaljen ville ryke, men når man har en såpass sterk viljestyrke kan ingenting stoppe deg. Sandbech var raskt på bena igjen, og etter hard trening i hele 2016 begynte han 2017 med et sølv fra X Games i Hafjell, før han endelig tok sitt første gull! Gullet kom under VM i Big Air i spanske Sierra Nevada, der den unge, norske legenden presterte bedre enn noensinne. Nå gleder vi oss til OL i Sør-Korea, der Sandbech sikkert vil ta sin første gullmedalje!

Privacy Policy