Nordmenn er et unikt folkeslag, og det føles spesielt deilig å være norsk når man ser vintersport på TV. Vi er de største friluftselskerne i verden – hver eneste vinter drar vi på oss ullundertøyet og dunjakken for deretter å sette ut mot villmarken eller opp på fjellet. Langrenn, skiskyting, slalåm, og nå også snowboard – gi oss en planke eller to på bena og fyll naturen med snø, så er vi fornøyde.  Slik har det vært siden tidenes begynnelse, og slik vil det fortsette for evig og alltid. Når snowboard ble populært, var det ytterst liten tvil om at nordmenn ville begynne å hamstre inn gullmedaljer også innen denne nye sporten. Spol frem ett tiår, og vips – så ser du nordmenn på seierspallene innen snowboard verden rundt. Vi kan skryte i det uendelige om nordmenn som helhet, men her vil vi gjerne fortelle om ett av de største norske talentene der ute for øyeblikket – Marcus Kleveland.

Umyndig verdensmester

Snakker vi om norske stortalenter innen snowboard, er det umulig å ikke nevne Marcus Kleveland. Denne unge gutten fra Dombås i Oppland fylke (ved Gudbrandsdalen) visste tidlig hva han ville bli, og har tilbragt store deler av barndommen sin på fjellet med snowboardet fastspent til føttene. Når man bor like ved et område fylt med fjelltopper, må man bruke mulighetene sine. Marcus er født i 1999, og er altså kun 17 år for øyeblikket – samtidig har han allerede kapret til seg noen av de største utmerkelsene innen snowboard der ute. Utrolig? Ja, men absolutt ikke uforventet! Man visste tidlig at Kleveland ville bli en ny, norsk legende. Allerede som 16-åring vant han sin første store, internasjonale konkurranse. Vi snakker om Big Air-konkurransen som fant sted i Milano som del av FIS Super Series. Dette var i 2016, og uken etter sin aller første internasjonale meritt reiste han til Kina og tok førsteplassen i Air+Style-konkurransen der borte i Beijing.

Det er tydelig at denne unggutten fra Gudbrandsdalen vil holde seg på toppen i mange, mange år. Han elsker snowboard, han brenner for sporten, han gir alt og setter seg høye krav. Han elsker å vinne, men det er selve handlingen som virkelig betyr noe for ham. Ser han at motstanderen gjør ett triks, vil han selv gjøre et enda bedre triks. Det er slik han vinner, og det er nettopp derfor man absolutt bør satse pengene sine på ham i fremtiden.

X Games 2017

Marcus Kleveland var selvfølgelig også på plass i X Games 2017, som foregikk i den verdenskjente fjellbyen Aspen i USA. Det var her han virkelig skapte seg et internasjonalt navn, noe som også førte til at han ble nominert som «Årets gjennombrudd» under Idrettsgallaen 2017 av Norges Idrettsforbund. Først tok han en ufortjent sølvmedalje i Big Air. Hvorfor ufortjent? Fordi han fortjente gullet, for pokker! Kleveland gjorde noe ingen andre har gjort noensinne – han klarte å ta en såkalt quadcork 1800 foran et begeistret publikum. Til tross for det vanvittige trikset som ingen andre har klart i en konkurranse tidligere, fikk han altså andreplassen (ett poeng bak gullet). To dager senere viste han dog at andreplassen ikke var nok – under grenen Slopestyle tok han et suverent gull og ble dermed en verdensmester i en alder av 17 år. Dette lover godt for fremtiden!

Både treneren hans og en rekke andre eksperter gikk forresten frem etter den første medaljen og klagde på dommerne – det er helt klart at han burde ha fått gullmedaljen for trikset sitt, men dommerne valgte altså å gi seieren til den erfarne Maxence Parrot fra Canada. Noen mener til og med at canadieren vant kun fordi X Games ble avholdt i USA, og dommerne var amerikanere. Vi kan vedde på at Marcus Kleveland vil komme tilbake neste år enda sterkere og vinne soleklare seire i alle grener han velger å konkurrere i.

Privacy Policy