X Games

Du har kanskje sett X Games på TV-kanalen Xtreme? Som du sikkert har gjettet, eller vet fra før, handler X Games om ekstremsport i alle dens kategorier. Ekstremsport har blitt ekstremt populært det siste tiåret, siden vanlig, konvensjonell idrett ikke alltid er nok til å skape en høy underholdningsverdi. Når man følger med på ekstremsport vil man derimot kjenne hjerte krype opp halsen samtidig som det suger i magen og kribler i ryggraden. Vi kunne skrevet i det uendelige om X Games som helhet, men la oss i stedet fokusere på Vinter-X Games der snowboard er ett av de sentrale øvelsene, og spesielt da på de siste to årene når dette fantastiske mesterskapet har blitt arrangert i Norge.

Norge var lenge et rimelig ukjent land med tanke på internasjonale konkurranser i ekstremsport. Det er som om resten av verden glemte at landet vårt består nesten utelukkende av fjell og dype daler! X Games startet tross alt opp i USA, og det er der samtlige mesterskap har blitt avholdt. De siste 15 årene er det Aspen i Colorado som har vært vertsbyen for Vinter-X Games, men siden 2010 har konkurransen for alle ekstremsportfrelste mennesker også blitt avholdt i Europa. Verdens fremste snowboardkjørere og andre utøvere innen ekstremsport samles derfor i Aspen på slutten av januar hvert år, mens februar og mars tilbringes i Europa. Frankrike har fått avholde X Games Europa fire ganger – i alpebyen Tignes helst øst i landet, nesten ved grensen til Sveits og Italia. Men i 2016 kom X Games endelig til Norge! Les videre og finn ut mer.

Oslo 2016

Det var en fantastisk konkurranse som ventet oslobefolkningen i februar 2016 – alle visste det, og myndighetene gjorde sitt beste for å skape en stor folkefest der alle med interesse for ekstremsport ble invitert til fire dager med ellevill moro. X Games Oslo 2016 fant sted like ved Munchmuseet på Tøyen, der den såkalte Sirkustomta ble brukt til å bygge en gigantisk hoppbakke for Big Air-mesterskapet. De ulike øvelsene fant også sted i Oslo Vinterpark, samt i Skur 13 der streetskating lokket en del tilskuere. Samtidig ble det avholdt en rekke konserter i området rundt X Games, noe som gjorde hele begivenheten til en uforglemmelig opplevelse. Dessverre vant ikke norske utøvere noen gullmedaljer innen snowboard, altså ble myten om fordel på hjemmebane knust nok en gang. Tiril Sjåstad Christiansen tok en overlegen gullmedalje i Big Air på ski, mens Kjersti Østgaard Buaas kom inn til en bronsjemedalje i Big Air på snowboard. Alt i alt klarte den norske troppen å håve inn tre medaljer – ett gull, ett sølv og en bronse. To japanske herrer vant gullmedaljene i Big Air og SuperPipe blant herrer, mens amerikanerne dominerte store deler av mesterskapet og endte opp med 12 medaljer totalt, derav tre gull.

X Games Norway – Hafjell 2017

Alle utøverne skrøt av Norge etter å ha opplevd Vinter-X Games i landet vårt, derfor ble det bestemt at vi fikk holde flere slike mesterskap i fremtiden. Allerede året etter, nå i 2017, gikk turen til Hafjell i mars der myndighetene hadde satt opp et nytt mesterskap i vinterekstremsport. På nytt fikk man fire fartsfylte dager med både oppvisninger, show, konkurranser, konserter og selve mesterskapet – fra onsdag til lørdag. Først kom kvalifiseringen i Slopestyle på ski, deretter Slopestyle på snowboard og Big Air. Finalen i Slopestyle for kvinner tiltrakk seg masse oppmerksomheten under dag 2, mens fredagen og lørdagen var fylt opp med begivenheter fra middagstid og til sent på kvelden. Her klarte nordmenn å ta en rekke medaljer, inkludert en fantastisk fremvisning av 19 år gamle Eirik Sæterøy som vant sølvmedaljen i Big Air-finalen.

Privacy Policy